JOY WILLIAMS – FRONT PORCH

“Front Porch” is het nieuwste album van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Joy Williams. Het is de opvolger van de in 2015 door de nu 36-jarige artieste uit Nashville, Tennessee uitgebrachte vierde soloplaat “Venus”. Joy Williams begon haar solocarrière in 2000. Van 2009 tot 2014 maakte ze bovendien ook deel uit van het duo ‘Civil Wars’ als muzikale partner van John Paul White. Daarvoor hebben ze vier ‘Grammy Awards’ gekregen, hetgeen toch wel wijst op het grote respect dat ze van hun collega’s in de muziekindustrie kregen.

De split van het duo was echter een heel pijnlijke affaire. Beiden gingen sinds 2014 de solotoer op met John Paul White die onlangs nog schitterde met zijn album “The Hurting Kind” en Joy Williams die met de albums “Venus” en nu “Front Porch” ook resoluut op internationaal succes mikt. Zij schreef in een samenwerkingsverband met diverse andere componisten twaalf liedjes voor deze nieuwe plaat. Een beluistering van het resultaat geeft ons het gevoel dat Joy Williams wel eens in haar geplande opzet zou kunnen gaan slagen.

Haar kristalhelder en soms zeemzoet stemgeluid weerklinkt in de liedjes op “Front Porch”, te beginnen met de heerlijke albumtiteltrack die u op bijgaande video kunt beluisteren. Zij legt haar ziel helemaal bloot in de bloedstollende liedjesteksten van emotionele ballads als “When Does A Heart Move On”, eerste single “The Trouble With Wanting”, “No Place Like You”, “One And Only” en “Be With You”. Andere mooie nummers uit deze plaat zijn “Preacher’s Daughter”, All I Need” en het bluesy liedje “Hotel St. Cecilia”.

Joy Williams schreef al deze liedjes op “Front Porch” in 2018 tijdens de zwangerschap van haar tweede kind, een dochtertje dat Poppy Louise heet en het zusje is van de in 2012 geboren zoon Miles Alexander. Na haar echtscheiding in het begin van 2019 is ze nu dus een alleenstaande moeder geworden en dat lijkt een beetje door te schemeren in de melancholische teksten van haar liedjes op dit album. Het verhoogt enkel de dramatiek en de emotionaliteit van de nummers op deze uitstekende nieuwe plaat van Joy Williams.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sensibility Recordings
distr.: Thirty Tigers

video